Kata’s – waarom ze altijd relevant blijven

Bij het geven van workshops gebruik ik graag kata’s. Een kata is simpelweg een klein probleem wat je moet oplossen door een bepaald programma te schrijven. Het probleem domein is vaak overzichtelijk. Kata’s hebben ieder hun eigen insteek en problematiek.

Voorbeelden van kata’s zijn de Bowling Game Kata of de String Calculator Kata. Als je aan Coderetreats mee doet, dan herken je Game of Life Kata wel.

Het doel van een kata is eenvoudig: Om beter te worden in je vak.

Beter hoe?

Dat hangt af van je doel. Wil je simpelweg de problematiek leren herkennen en oplossen? Prima, doe vooral dat! Wil je beter je IDE leren kennen? Kan ook! Gebruik de kata als middel om dat te doen.

Wanneer?

Een kata doe je vooral in een kwartier tot half uur. De stelling is dat je een kata moet kunnen oplossen binnen dat tijdsbestek. Persoonlijk hecht ik niet zoveel waarde hieraan. Waar het mij om gaat is dat je vooral ervoor gaat zitten en weer gaat oefenen.

Want oefenen doen we om beter te worden.

Waarom blijven ze dan altijd relevant?

Ah je hebt tot hier gelezen! Kudos! Kata’s zullen altijd relevant blijven omdat je ze altijd kunt inzetten. Nieuwe taal? Doe een kata. Nieuwe IDE? Leer ‘m met een kata! Kata’s zijn tijdloos!

 

Klinkt het leuk zo een kata? Of wil je weten met welke workshops ik dat inzet? Kijk bij de workshops die ik geef of stel me een vraag.